Explosie van kleuren

Een metamorfose waarbij het onmogelijk is niet vrolijk te worden. Kunstenaar Christina de Korte (1997) liet een explosie van kleuren en patronen los op onze foyer en creëerde een prachtige installatie die nog in werking is. Met TOONZAAL15 willen we beeldende kunst een plek geven in ons poppodium. Samen met CBK Zeeland gingen we deze uitdaging aan en met Christina in zee. Een feest wat ons betreft.

Kleurexplosie
De patronen en kleuren koos ze en passend bij ons podium na zorgvuldig onderzoek, waarmee ze de complete ruimte van onze foyer over heeft genomen. Je wordt als bezoeker naar binnen gezogen. Christina: ‘Het werk is nog niet af. De komende tijd ga je nog meer van mij zien en worden er meerdere projecten en installaties gemaakt. En misschien kom je me al werkend zelfs een keertje tegen in De Spot.’
 

 

toonzaal

Mooie souvenirs

Christina, opgegroeid in Meliskerke en nu woonachtig in Utrecht, haalt haar inspiratie overal vandaan. Ze is gefascineerd door de Arabische cultuur en een gepassioneerd verzamelaar van mooie souvenirs, voorwerpen en verhalen van verre oorden, die haar vader in eerste instantie voor haar meebracht. De collecties die bij haar ouders thuis werden verzameld, vormden een startpunt voor haar eigen praktijk. Daarnaast haalt ze ook inspiratie dichterbij huis, zoals op markten, in mensenmassa’s, de natuur en boeken.

‘Niet-westerse’  kunst
Ze studeerde in 2019 af aan de HKU en momenteel volgt ze, hoe kan het ook anders, de studie Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, ter verdieping van haar kunstpraktijk, waar ze onder meer Arabisch leert en zich verdiept in ‘niet-westerse’ kunst, religie en geschiedenis. ‘De ‘islamitische’ kunst intrigeert me door haar eindeloze vormen, kleuren en patronen’, aldus Christina.

christina

De Spot als canvas

‘De ruimte is tof en spannend. Er gebeurt voortdurend iets. Mooi hoe de disciplines van allerlei kunstvormen samenkomen en dat het publiek bijna letterlijk wordt ondergedompeld in mijn werk en hopelijk wordt verrast.. ‘

Luister je goed?
Naast het visuele spektakel dat Christina heeft gecreëerd, hoor je zo nu en dan een soundscape, speciaal voor dit project gecomponeerd door sounddesigner en toegepast componist Joost Diederen (1997). De visuele explosie van kleuren en patronen worden versterkt door de klanken.

 

Geluidskunstenaar
Als geluidskunstenaar is Joost op zoek naar nieuwe klanken die een extra dimensie kunnen toevoegen aan een project of een verhaal. Overal waar Joost is, hoort hij geluiden die hij opneemt en in zijn composities verwerkt.
De installatie bestaat uit collectie van zelfgemaakte drones: langgerekte klanken die langzaam over tijd veranderen. Deze klanken zijn gecreëerd door de geluidsopnames van Christina’s werkzaamheden in De Spot te bewerken, zoals kwaststreken of het gerammel van haar spuitbussen. Daarnaast zijn het klanken uit een collectie van zelf opgenomen en ingespeelde instrumenten die zo zijn bewerkt dat ze auditief verwijzen naar de werkgeluiden van Christina.
 

Elke keer anders

De installatie is non-lineair, wat betekent dat de soundscape elke keer anders klinkt. Het programma werkt met een grote database van zelf gecreëerde klanken die worden geactiveerd en gemanipuleerd door parameters op basis van kans.

 

Toonzaal 15 is mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.

toonzaal 3