Ode aan de meester

DE SPOT | i.s.m. MUZIEKPODIUM ZEELAND
Datum
Deuren open
15:00 UUR
Start show
15:30 UUR
Ticket prijs
v.a. € 5,-

Hemeltergende ballads

Ter ere van het 40-jarig bestaan van zijn favoriete Chet Baker live (trio) album Someday My Prince Will Come (1983) wil trompettist Teus Nobel een muzikaal eerbetoon brengen aan deze held. De muziek van Baker met melancholische mooie lijnen in hemeltergende ballads en de ruimte voor swing, betekende voor Teus de eerste stap richting de taal der jazz.

Edison-winnaar Teus Nobel is een van de meest toonaangevende jazzmusici die Nederland rijk is. Hij is in de afgelopen jaren bovendien productiever dan ooit! In rap tempo volgden de albums Journey Of Man (2019), Saudade (2019, bekroond met een Edison Award - Jazz Nationaal), Tanto Amor (2021), Pleasure Is The Measure (2021) en Human First (2023) elkaar op. 
In september 2023 volgt zijn inmiddels negende album: After Hours. Een bijzonder album, omdat Nobel voor het eerst een productie uitbrengt waarop hij de nadruk legt op de ‘American jazz standards’. Hij bestudeerde de opname van het legendarische Trio met Baker grondig. De bezetting waarmee hij naar Middelburg komt is dan ook dezelfde als op het trio album van Chet Baker, namelijk met gitaar (Tim Langedijk) en contrabas (Thomas Pol). 

 
 

tn

Aanstekelijke spel

Goudsmit houdt niet van ‘jazz-jazz’, maar wil er ook een portie rock ‘n’ roll en smerigheid in. En hij is een echte bandjesman, hij dompelt zich onder in de muziek. Af en toe een solo, maar vooral samen iets creëren. Dat doet hij in de New Cool Collective en zeker in The Ploctones in een topbezetting met saxofonist Ephraim Trujillo, bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn Vink.

Het kwartet brengt een intelligente en energieke mix van stijlen. Het repertoire, het merendeel is geschreven door Goudsmit, bestaat uit jazz, rock, funk en geïmproviseerde muziek, vol warme melodieën en met een gezonde dosis humor.

De soulvolle tenorsaxofoon van Efraïm Trujillo (die immer achter zijn instrument lijkt te dansen) en een ritmesectie (bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn Vink) die soepel én strak begeleidt, zijn sterke troeven. Voeg daarbij het meer dan aanstekelijke spel van de leider Goudsmit, die in 2010 de VPRO/Boy Edgarprijs kreeg. Aantrekkelijk en aanstekelijk omdat hij soms de snaren van zijn gitaar dóór zijn instrument heen lijkt te willen duwen. Het resulteerde in prachtige opnames, maar niets gaat boven een liveoptreden. Geniet ervan!