Een nieuw album van Douwe Eisenga

DE SPOT
Datum
Deuren open
20:00
Start show
20:30
Ticket prijs
15 euro

Veelzijdigheid

Muziek geïnspireerd door poëzie van Broeder Dieleman, Andreas Oosthoek, Juul Kortekaas en anderen.

Hoewel de term neoklassiek niet de veelzijdigheid van Douwe Eisenga’s muziek dekt, zou zijn nieuwe album Poetry of a City onder deze noemer kunnen vallen. Een verstilde piano in een atmosferisch landschap van strijkers, marimba en weemoedige klanken. De toon is rustig, hoewel ook op dit album hier en daar de levenspuls de kop opsteekt.

De componist liet zich inspireren door 8 van de 24 gedichten die in zijn woonplaats Middelburg op evenzovele gevels geplaatst zijn. Tegelijk met de albumrelease zullen op de gevels QR-codes aangebracht worden die de muziek van het betreffend gedicht ontsluiten en linken naar de complete discografie van Douwe.

d1

Zilverspa

Het opmerkelijkste nummer op het nieuwe album is Zilverspa for Piano. Douwe bewerkte de prachtige song Zilverspa van Broeder Dieleman tot een meditatie voor piano, een klein requiem voor diens moeder.

De release gaat vergezeld van een tournee met concerten in Leeuwarden (Harmonie), Zwolle (Hedon), Nijmegen (Thiemeloods), Middelburg (De Spot), Eelde (Museum de Buitenplaats) , Rotterdam (Lantaren/Venster), Utrecht (Tivoli Vredenburg) en Breda (Chassé).  

Poetry of a City verschijnt na de zomer bij Butler Records / V2 Benelux.

cover d

Grote, stille kracht

Pianist en componist Douwe Eisenga schrijft sprankelende muziek, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar. 

De laatste twintig jaar krijgt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt o.a. met de Britse schrijver David Mitchell, de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft hij muziek voor harpiste theatermaakster Boukje Schweigman, Lavinia Meijer, pianisten Jeroen van Veen & Marcel Worms, Cello Octet Amsterdam, Aurelia Sax4Tet, Syrene Sax4tet, Slagwerk Den Haag en vele anderen.
In 2017 neemt Douwe de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven.

 

 

Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. In 2021 stond deze ontroerende compositie voor het vijfde opeenvolgende jaar hoog in de Klassieke Top 400 met de volgens luisteraars meest populaire 400 composities van Radio 4. Dit lustrum vormde de aanleiding voor een gastoptreden bij het - door ongeveer een miljoen kijkers bekeken - televisieprogramma Matthijs Gaat Door. 

In het najaar van 2021 verscheen het nieuwe album Open bij Butler Records / V2 Records, een jaar later gevolgd door The Border en - aan het begin van 2023 - The Flood, Requiem. Het nummer Theme I van Open werd opgenomen in de geschenk cd (15.000 exemplaren) van Aangenaam Klassiek 2021. 

In mei 2022 speelde Douwe zijn solowerken in de vrijwel uitverkochte grote zaal van het Concertgebouw.