Susanne

Susanne de Kraker

Wie ben je? Wat doe je?

Susanne (28) is opgegroeid in Burgh-Haamstede. Geïnspireerd door de prentenboeken die haar vader haar als kind voorlas, is ze Illustratie gaan studeren aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. In haar werk schept ze een dromerige sfeer, waarbij de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron vormt. Illustraties maken geeft me het gevoel me te kunnen uiten, om te kunnen dromen, een gevoel van vrijheid. En dat wil ik als kunstdocent aan anderen meegeven. Na mijn Illustratie opleiding aan de Willem de Kooning Academie heb ik de leraren opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gevolgd. In 2015 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik met plezier als Illustratrice en kunstdocent.

Vertel iets over je eigen bedrijf/kunst

Vorige zomer ben ik naar Japan geweest en heb ik kennis gemaakt met de Japanse houtsnede techniek.  Deze reis vormde de inspiratie voor mijn nieuwe serie prenten: Japanse zomer. Waar ik momenteel de laatste prent voor aan het drukken ben. Voor deze serie gebruikte ik de reductietechniek. Dit is een techniek waarbij het linoleum steeds verder wordt weg gegutst. Na de laatste druk is er niks meer van de plaat over, maar heb je wel een nieuwe prenten gedrukt! De techniek spreekt me erg aan omdat je laag voor laag een beeld opbouwt, het beeld groeit al doende. Ik hebt van te voren wel een idee van wat ik wil gaan maken, maar het is altijd een verassing hoe het uiteindelijke werk er precies uit gaat zien. Ik hou van het arbeidsintensieve proces van grafiek. Door de herhaling van de handelingen -en de concentratie die het vergt- zoals gutsen of drukken, kan ik helemaal in het werk opgaan.

Droom voor de toekomst? Je ambitie?

Mijn basis inkomen verdien ik met het geven van kunstlessen. Hierdoor ben ik daarnaast vrij om eigen werk te maken. Ik vind het heerlijk te experimenteren met grafische technieken en wil me hier graag nog meer in verdiepen. Er is nog zoveel te ontdekken! In de toekomst hoop ik een eigen atelier te hebben en af en toe prenten te exposeren, zodat mijn werk ook buiten de muren gezien wordt.

Dat vindt ik ook erg leuk bij De Spot posters. Ze worden direct geëxposeerd en gebruikt. Hierdoor voelt het echt af. Voor mij is je werk laten zien een mooie afronding van het proces. De cirkel is rond en daarmee kun je weer met een frisse start aan iets nieuws beginnen.   Daarnaast vond ik het bij de expositie in het CBK ook leuk om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier invulling heeft gegeven aan de opdracht.

Wat vond je van de opdracht?

Via het CBK zag ik de oproep om een poster voor De Spot te ontwerpen. Het sprak me aan omdat je geheel je eigen invulling aan de poster kon geven. Een vrije, maar concrete opdracht. Voor de agenda-poster maakte ze een linosnede die De Spot symboliseert. De nachtvlinders worden aangetrokken door het licht en komen net als mensen in de nacht op De Spot af.

Hoe vond je het zelf gaan?

Ik was net begonnen met een serie linosnede ‘s en het kwam goed uit om me deze nieuwe techniek eigen te maken. Ik vond het opmaken van de programma poster wel lastig. Ik heb bij het maken van het beeld niet echt rekening gehouden met de programma tekst. Waardoor het even passen en schuiven was om van tekst en beeld een geheel te maken. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met het resultaat.

Wat vind je van De Spot?

Ik kom nog altijd graag in Zeeland en heb er veel herinneringen. Ik geloof dat ik voor het eerst naar De Spot  ging, toen de Tallest Man on Earth optrad. Met z’n allen in een eendje gepropt reden we samen naar Middelburg. Het was een mooi concert en ik heb die cd nog veel geluisterd. Vorig jaar ben ik nog naar de The Spotless Mind geweest met allemaal korte verassende optredens, georganiseerd door Jaap Verseput. Heel leuk en belangrijk dat er een spot cq. een podium is in Zeeland waar je je kunst kunt tonen en delen!

Meer Susanne? Kijk op haar website:
www.susannedekraker.nl