Christina de Korte

EXPLOSIE VAN KLEUREN

Een metamorfose waarbij het onmogelijk is niet vrolijk te worden. Kunstenaar Christina de Korte (24) liet een explosie van kleuren en patronen los op onze foyer en creëerde een prachtige installatie die nog in werking is. Met TOONZAAL15 willen we beeldende kunst een plek geven in ons poppodium. Samen met CBK Zeeland gingen we deze uitdaging aan en met Christina in zee. Een feest wat ons betreft. Los van het resultaat, zijn we heel blij met de samenwerking omdat Christina gewoon een hele toffe is. Hoog tijd om eens met haar aan tafel te gaan en meer van deze maker te weten te komen.

De patronen en kleuren koos ze zorgvuldig en passend bij ons podium waarmee ze de complete ruimte van onze foyer over heeft genomen. Je wordt als bezoeker naar binnen gezogen. Christina: ‘Het werk is nog niet af. De komende twee seizoenen ga je nog meer van mij zien en worden er meerdere projecten en installaties gemaakt. En misschien kom je me al werkend zelfs een keertje tegen in De Spot.’

Christina, opgegroeid in Meliskerke en nu woonachtig in Utrecht, is gefascineerd door de Arabische cultuur en een gepassioneerd verzamelaar van mooie souvenirs,  voorwerpen en verhalen van verre oorden, die haar vader in eerste instantie voor haar meebracht. De collecties die bij haar ouders thuis werden verzameld, vormden een startpunt voor haar eigen praktijk. Daarnaast haalt ze ook inspiratie dichterbij huis, zoals op markten, in mensenmassa’s, de natuur en boeken.

Niet-westerse kunst
Ze studeerde in 2019 af aan de HKU en momenteel volgt ze, hoe kan het ook anders, de studie Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, ter verdieping van haar kunstpraktijk, waar ze onder meer Arabisch leert en zich verdiept in ‘niet-westerse’ kunst, religie en geschiedenis.

‘De islamitische kunst intrigeert me door haar eindeloze vormen, kleuren en patronen’, aldus Christina. ‘De taal is mooi, met al haar klanken en het geschreven woord prachtig vormgegeven. In mijn werk is de link al snel gelegd. Ook de muziek fascineert me. Binnenkort ga ik voor een werkstudie naar Egypte en hoop hier meer te ontdekken en ga opzoek hoe de kunst tot stand is gekomen.’

Overweldigend effect
 In de Kerstvakantie werkt Christina in De Spot verder aan TOONZAAL15. ‘Ik ben nu schetsen aan het maken. In De Spot werken is heerlijk. De ruimte is tof en het is heel spannend om helemaal op te gaan met de popcultuur. Met mijn werk hoop ik uiteindelijk een overweldigend effect te hebben en voor nu de basis die er ligt verder uit te bouwen. En dit kan alle kanten op, dat is zo gaaf aan deze samenwerking. Wie weet organiseer ik nog eens een toffe avond met dj’s en muzikanten. Iets Arabisch misschien’, lacht Christina.

Je gaat dus nog veel meer van haar horen. En alvast leuk om te melden: Christina is er op 14 november ook bij, tijdens ons kinderfestival Springstof, waar ze samen met de kinderen iets moois gaat maken. To be continued…  Meer Christina? Bekijk haar website of volg haar op socials.

Wat je nog meer over Christina moet weten...

Lievelingseten
FRUIT! Mango’s, vijgen, mandarijnen, bananen, ananas, kom maar door! En eigenlijk alle gerechten die kleurrijk zijn, zoals een sushibowl of een vrolijke stamppot. Daarnaast dol op alle soorten bonen.

Lievelingskleur
Onmogelijke vraag, maar momenteel grijp ik veel naar oranje en rood.

Ik heb een hekel aan
KORIANDER en geforceerd sporten: laat mij maar lekker zwemmen in de zee, wandelen en fietsen.

Favoriete band /artiest
Ik luister allerlei muziek, maar enkele van mijn favorieten die ik altijd aan kan knallen zijn: Keaton Henson, Bon Iver, Kakkmaddafakka, Tom Rosenthal, Michael Kiwanuka, Sufjan Stevens, Beirut, Daniel Norgren etc. etc. of een Habibi funk playlist!