Maandposter -februari 2020

Spotprent

Menno maakte onze maandposter  en de vrije kunstposter voor februari. Menno tekent, schildert, werkt met graffiti en maakt grafisch werk.

Menno (45) tekent, schildert, werkt met graffiti en maakt grafisch werk. Hij kiest in zijn werken geen richting, hij gaat zijn eigen weg waarbij hij veel ‘oudere’ technieken combineert met nieuwe. Zijn creatieve uitingen zijn vooral erg persoonlijk. Tijdens zijn studie aan de Willem de Kooning Academie besloot hij dat hij liever het kunstvak overdraagt en stapte over naar een docentenopleiding. Zijn stijl en geuzennaam is Bewust Lullig nadat een docent zijn werk zo noemde op de kunstacademie waar bleek dat hij geen perfectionist is, tot het slordige aan toe. Zijn werk is eigenlijk altijd bewust onaf. Maar juist de fouten in zijn werk vindt hij mooi. En wij ook. Menno maakte onze posters voor februari. Menno woont al 23 jaar in Zeeland, sinds een paar jaar in Hulst, tekent iedere dag, kan soms driftig zijn, speelt contrabas, is een echte Francofiel en eet eigenlijk alles. Lees hier het complete interview.

 

Wie ben je? Menno Vink, Le Pinson du Nord. Ik loop, eet, drink, slaap en speel.  Maar dat bedoel je vast niet 😉. In het dagelijks leven ben ik docent Dienstverlening en Producten.

Verliefd, verloofd, getrouwd? Getrouwd met Marjolijn, vader van vier kinderen.

Wat wil je later worden? Goede vraag, dat wisselt. Als iemand mij twintig jaar geleden dit had gevraagd, was het antwoord niet lesgeven aan Vmbo pubers geweest. Maar ik vind het nog steeds echt heerlijk om te doen. Ik zie wel, ik wil wel graag meer eigen werk maken en er meer mee naar buiten treden.

Wat vond je van de opdracht? Heel tof! Ik zit altijd vol ideeën dus deze kans pakte ik heel graag aan. Ik start altijd met tekenen, gewoon in een schetsboek. Na een tekening of 15 a 20 begint er vaak wel een idee te vormen. Vervolgens teken ik alle losse onderdelen, figuren en verschillende achtergronden. Deze scan ik in. Op de Mac bewerking ik het verder.

In mijn werk komen heel veel gloeilampen voor, ik denk in wel 80% van mijn tekeningen en schilderijen. Het past toevallig ook bij De Spot. Het symbool van de lamp c.q. de spot  vind ik mooi. Je belicht een deel wat onbelicht bleef. Het heeft ook iets nostalgisch, zeker de oude gloeilampen. De nieuwe LED generatie zal nooit een lamp meer horen springen of de geur van een doorgebrande lamp ruiken. Het geluid van een oude gloeilamp als je hem kapot gooit in de glasbak, die doffe plof. Allemaal mooie kleine dingetjes uit een dagelijks verleden.

Ik geef ze vaak letterlijk een gezicht. De krab vorm kwam uit mijn liefde voor de zee, een ander veel voorkomend thema, en dus Zeeland. Mijn jongste zoon (4) gaf ze al gelijk de naam Krablampen. Vond ik wel treffend!

Hoe vond je het zelf gaan? Ik ben wel tevreden. Als ik de posters bekijk zie ik natuurlijk wel verbeterpunten maar die laat ik bewust zitten. Een van mijn docenten op de kunstacademie noemde mijn werk daardoor “bewust lullig”. Schoonheid schuit juist in de kleine en grote imperfecties.

Ik teken bijna elke dag. In schetsboeken. Deze tekeningen vormen de basis voor grafisch werk, schilderijen, (zeef) drukken.
Hoe zou je jouw stijl willen omschrijven? “Bewust lullig” dan maar? Cartoonesk zou ook een goede zijn.

Wat vind je van De Spot en het maandposterproject? Heel tof! De verschillende maanden en inzendingen zijn heel gevarieerd. Een leuke kans om iemand in “de spot” te zetten. Je krijgt als je één ontwerper hebt wel meer een eigen stijl als podium. Dus ik zou echt heel graag eens een heel seizoen van posters willen voorzien. Het smaakt naar meer!

Favoriete band? Onmogelijk te benoemen. Ik luister naar zoveel verschilde stijlen. Alles behalve Dance eigenlijk met een lichte voorkeur voor bluegrass, Americana en Franstalig.

 

 

MEER MENNO? VOLG HEM OP FACEBOOK.

Concerten bezocht in De Spot? Meerdere keren geweest. Deze maand sowieso New Cool Collective en Songs from the Heart.
Je ambitie? Meer grafisch werk maken voor verschillende opdrachtgevers.

Ik krijg vaak de reactie dat iemand mijn stijl vreselijk vinden of heel tof. Er zit eigenlijk niets tussen. De laatste groep zijn qua aantal in de minderheid. Ik zou het leuk vinden als die groep wat zou groeien!

Hobby’s? Dit deel begint wel op een schoolkrant rijtje te kijken hoor!😉. Met mijn kinderen zijn. Concerten bezoeken. Hardlopen. Contrabas spelen.

Slechtste eigenschap? Driftig.

Lievelingseten? Ik eet echt alles. Dat is juist het probleem!

Favoriete vakantiebestemming? Frankrijk, altijd. We zijn Francofielen. We gaan graag naar Corsica of op bezoek bij vrienden in de buurt van Bordeaux. Uit die hoek komt met de Hemelvaart een super leuk ukelele orkest. Ze blijven bij ons slapen en ze treden in de buurt op. Er is nog wat ruimte in het programma dus als iemand nog iets weet?!. De groep heet: Uku Rebel Sun Song, zoek maar eens op Facebook: https://www.facebook.com/Uku-Rebel-Sun-Song-647748595383023/