Maandposter - april '19

Spotprent

Christina de Vos maakte onze maandposters voor april: een collage van tekeningen van houtskool.

Christina de Vos tekent, schildert en plakt (vooral) mensfiguren op dikke lagen doek en papier.
Sinds ze in Zeeland woont, heeft ze zich voorgenomen aan alle kunstprojecten mee te doen zodat ze nieuwe mensen leert kennen en nieuwe uitdagingen aan kan gaan. Zo ook Spotprent, ze maakte een prachtige programma- en kunstposter voor april. In haar atelier luistert ze graag naar de Zangeres zonder Naam en klassieke muziek, ze zou graag nog eens een boek uitbrengen en hoopt ooit nog HÉT schilderij te maken.  Ze houdt van soep en haar favoriete vakantiebestemming is Hamburg. In 1987 studeerde ze af aan De Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waarna een mooie loopbaan volgde. De posters zijn getekend met houtskool en inkt. Lees hier het complete interview.

Wie ben je en wat doe je? Ik ben Christina de Vos. Sinds 1987 werk ik als beeldend kunstenaar. Jarenlang in Rotterdam en sinds 2013 op Noord-Beveland.

Verliefd, verloofd, getrouwd? Ik ben verliefd, verloofd en getrouwd met Baby Dee, door haar ken ik ook De Spot.

Wat wil je later worden? Wat ik nu ben met nog meer tijd voor de kunst.

Wat vond je van de opdracht? Ik ben en was blij dat ik een tekening kon maken die op zoveel plekken in Middelburg te zien is. Ik maak graag werk voor een openbare ruimte, voor voorbijgangers.

Wat heb je gedaan? Ik heb het heel simpel aangepakt omdat ik niet anders kan: ik heb twee tekeningen gemaakt met houtskool op papier waar ik eerst de tekst op had geplakt. Omdat er toevallig een paar acts met een lange naam bij waren deze maand, hield ik weinig ruimte over voor mijn tekening. Die heb ik dan ook aangepast: onder de lichtspot geen dansende beer maar een stilstaand berenmeisje.

Hoe vond je het zelf gaan? Ik heb er met plezier aan gewerkt. Ik wilde beren op de poster, dansende beren. Dus heb ik eerst een boek gelezen over dansberen. Knipsels met beren spaar ik al jaren dus die heb ik opgezocht. En Dee en ik zagen toevallig een prachtige dansende beer op tv in het Berlijn van de 20-er jaren met een stralend showmeisje ernaast. Tijdens een programmareeks over het leven van Adolf Hitler. Overigens vind ik het natuurlijk vreselijk voor die arme beren, hoe mooi het er ook uitziet.

Vertel iets over je eigen bedrijf/kunst. Ik teken en schilder in mijn atelier. Ik werk in series zoals enkele jaren geleden voor een grote serie Aurora, naar aanleiding van een roman van Jeroen Brouwers. En sinds ik in Zeeland woon, werk ik aan een serie beschermheiligen. Af en toe maak ik 'losse' schilderijen zoals over de kaalslag in Zeeland die me erg aan het hart gaat. Het massale vernietigen van die mooie, enorme, ruisende bomen en wegmaaien van de bloeiende wegkanten inclusief die van de fietspaden. Elk jaar heb ik twee weekends open atelier tijdens Kunstspoor op Noord-Beveland.

Favoriete band? Heb ik niet. Ik ga af en toe naar een klassiek concert. En in het atelier draai ik graag platen en cd's van Abba, Vicky Leandros, André Hazes (de oude), de Zangeres Zonder Naam, Wannes van de Velde (heb ik alles van), June Carter & Johnny Cash en heel veel klassiek.

Concerten bezocht in De Spot? Van Baby Dee en broeder Dieleman!

Droom voor de toekomst? Net zo lang schilderijen blijven overschilderen tot ik uiteindelijk  ooit eens HET schilderij kan maken. Eén superschilderij waarin alles gezegd is, dat zou mooi zijn om te bereiken. En een meer praktische droom is het vinden van een galerie in de Randstad waar ik regelmatig kan exposeren. Dat ik die momenteel niet heb en dus minder deadlines, maakt het mogelijk om langer aan een schilderij te werken. Het enorme risico daarbij is dat het gaandeweg dood geschilderd wordt: te perfect en daardoor levenloos. Ik ben heel trots als ik lang aan iets heb geschaafd en het er toch uitziet alsof het moeiteloos zomaar eventjes is gemaakt.

Je ambitie?Nòg een boek uitbrengen (ik ben heel blij met mijn boek Aurora). En vooral, iets waar ik niet eens op durf te hopen, om in de Vleeshal mijn heiligen en helletaferelen te laten zien. Vlees en bloed, zweet en tranen- waar anders dan in de Vleeshal? Ik zou er hele grote collages voor gaan maken van mijn tekeningen en foto's. Jaren geleden  kon ik in Hamburg een schitterend oud theater aan de Reeperbahn voor een half jaar 'annexeren' en het was fantastisch om daarvoor speciaal metersgrote werken te maken. Een mooie droom. Ambitie is een raar woord ervoor.

Hobby’s? Als het in het atelier moeizaam gaat dan werk ik graag in de tuin, dat helpt. Verder lees ik graag een goed boek (Thomas Bernhard en WG Sebald, daar hou ik erg van) maar ook een detective (zoals de moordboeken van Petra Oelker die zich afspelen in het oude Hamburg en die me helpen om daar nog beter mijn weg te vinden).

Slechtste eigenschap? Moeilijk kiezen, leuk om over na te denken. Veel slechte eigenschappen die me te binnen schieten, zijn soms erg handig in het atelier: het me vastbijten in iets, het kwaad worden als iets niet gaat- het helpt allemaal mee. Wat niet meehelpt en dus echt alleen maar een slechte eigenschap is, dat is mijn grote onzekerheid over mijn werk. Dat is jammer want ik kan enerzijds erg weg zijn van mijn laatste voltooide schilderij en tegelijkertijd toch bang dat het eigenlijk allemaal niks is, een nutteloze en verloren zaak.

Lievelingseten? Haha, interesseert dat iemand? ik herinner me dat ik op de academie in Rotterdam een spreekbeurt over Armando hield, ca 1983. Ik bereidde het grondig voor en las alles van en over hem. En het nam me voor hem in dat hij zo gek was op gevulde koeken en chocomelk. Toch een menselijk trekje, zou mijn vader zeggen. Wat dat betreft: ik hou van soep.

Favoriete vakantiebestemming? Hamburg, helaas minder vaak dan voorheen maar toch minstens een keer per jaar. Om daar hele dagen in het park te wandelen met koffieonderbrekingen in de stad.

Verder nog iets te zeggen? Mijn websiteadres. Dat is www.christinadevos.nl. En ik hou erg van de Franse zangers Mouron. Kan zij eens worden gevraagd voor een optreden in De Spot? Haar lied 'Le chemin de papier' is mijn luistertip bij deze vragen en antwoorden.