Portland + The Visual

Datum Vr 17 september 2021
Deuren open / Start show
20:00 /
20:30
Tickets
Tickets
€9.50 Normaal
€19.00 Duo

Uitverkocht

Yes! Gelukkig zijn er ook shows die wél door kunnen gaan! Portland op 17 september dus. Deuren gaan om 20:00 open en showtime support is 20:30, Portland rond 21:15. Verder gelden de bekende richtlijnen nog: houd 1.5 m. afstand en als je uit 1 huishouden komt mag je met z'n tweeën naast elkaar zitten. Geen test/vaccinatie bewijs nodig. Bar/Tickets: Pin Only.

----

Portland is het creatieve geesteskind van muzikant en songwriter Jente Pironet. Ergens in de troebele herfst van 2015 verzamelt Jente een hoop songmateriaal zonder specifieke eindbestemming. De songs worden door de jaren heen opgefrist, aangepast, herschreven en uiteindelijk opgeslagen in een nieuwe creatieve loods onder de naam Portland, een knipoog naar de thuishaven van de betreurde Elliot Smith. 

Na een korte periode van experimenteren tekent Portland langzamerhand een bescheiden patent op dromerige popnummers. De teksten zijn geladen met melancholie en nostalgie, en de songstructuren zijn uiterst herkenbaar en trefzeker. 

Terwijl Jente zijn studies als zanger en songwriter afrondt in de Hasseltse hogeschool PXL Music, struint eerstejaars student Sarah Pepels op een blauwe maandag diezelfde wandelgangen binnen. De twee delen hetzelfde studentenhuis maar vooral ook dezelfde interesses en ideeën ideeën over muziek. De ‘muzikale soulmates’ vinden elkaar en Portland wordt al snel een duo. Het songmateriaal wordt herwerkt en al snel wordt duidelijk dat Jente’s en Sarah’s stemmen een wonderlijke match vormen. Versterkt met Gill Princen (electronica) en Arno De Bock (drums) gaat Portland verder op zoek naar een eigen sound. 

De groep is meteen ambitieus en schrijft zich in voor meerdere serieuze competities. Hun debuutsingle ‘Pouring Rain’ wordt een onverwacht succes op de streamingplatforms. De opvolgers ‘Lucky Clover’ en ‘Expectations’ tonen dat het Portland menens is. De nummers zijn rijk aan dynamiek en melodie en Jente en Sarahs harmonieuze stemmen weten te raken. Een clubtour verkoopt vlot uit en in de zomer van 2019 mag Portland zowel Rock Werchter als Pukkelpop van hun bucketlist schrappen. 

De rest van de zomer werkt de band terwijl het zweet van de hittegolf en het harde werken langs de muren van de studio druipt aan hun debuutalbum: ‘Your Colours Will Stain’. Een perfecte weergave van wat Portland is. Van stijlvol gearrangeerde dromerige indierock via dansbare en funky electropop tot uitgepuurde pianoballads. Van groots en episch naar onbeschaamd poppy (de vet aanstekelijke single ‘Killer’s Mind’) tot broos en intiem. En soms alles tegelijk in één song (het overrompelende ‘Deadlines’). Maar telkens weer zijn er die stemmen, die twee machtige, aan de hartspier klauwende stemmen die bij elk nummer dieper onder je huid kruipen.  

The Visual
The Visual laat de tijd even stilstaan. Van melancholie tot bombarie neemt ze je mee in een dystopische zwart-wit arthouse film. The Visual bezingt de liefde op de mooiste manier. Betoverend en haast bezwerend. De stem van Van Rij en de sferische soundscapes van Persoon bezorgen je rillingen over de rug. The Visual neemt je mee naar hogere sferen.