131906

De Engel van de Kuiperspoort

Tiemen Goossens schreef over de meest succesvolle en welvarende periode van Middelburg (de gouden 17de eeuw) een verhaal, inclusief een twintigtal
Nederlandstalige liedjes. Dat verhaal is, in samenwerking met diverse muzikanten en theatermaakster (en dochter) Narhea Goossens, omgezet naar een muziektheatervoorstelling die live zal worden uitgevoerd op een aantal plaatsen in Zeeland. Premiere in De Spot!

Het verhaal in notendop
Als enigszins opvliegende zoon van een minstens even opvliegende VOC-bewindhebber behoort Maarten Floreins tot een welgesteld gezin. Dat gezin bewoont een patriciërshuis aan één van de kaaien in de welvarende Zeeuwse hoofdstad. De achterzijde van de woning grenst aan de Kuiperspoort en daar ontmoet Maarten als jongetje van tien voor de eerste keer zijn Engel. Deze alleen voor hem waarneembare engel wordt een vertrouwde verschijning en dient vanaf dat moment als Maartens persoonlijke klankbord op moeilijke
momenten in zijn leven.

Maarten doorloopt de Latijnse School, treedt in dienst van de VOC, neemt deel aan de eerste Engelse oorlog, sticht een gezin met zijn geliefde, Jacolien en wordt uiteindelijk kapitein van een VOC-schip waarmee hij schipbreuk leidt. Hij belandt als enige overlevende op een onbekend eiland in de Indische oceaan en raakt daar thuis. Na een langdurig verblijf besluit hij toch dit paradijs te verlaten en weet hij, na een maandenlange zeereis op een zelfgemaakt vlot, Java te bereiken. Vanaf daar keert hij uiteindelijk weer terug in Middelburg.

In het verhaal wordt gerefereerd aan maatschappelijke ontwikkelingen zoals die zich halverwege de Gouden Eeuw voordeden. Vanuit onze tijd is er herkenning als het gaat om de zielenroerselen en ontwikkelingsfasen in het leven van de hoofdpersonen. De niet-alledaagse liedjes en dialogen in de voorstelling en de speelse tekeningen in het boekje vormen een verbinding tussen toen en nu en zorgen ervoor dat wij net als Maarten met zijn Engel even boven onszelf worden uitgetild.

vr 15
sep 2017
Open: 
20:00
Aanvang: 
20:30